Door Ospel en Neerkant om de Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel leent zich perfect voor een fietstocht. Bewonder hier moerasgebieden, heidevelden en kleine stukjes bos. Onderweg kom je allerlei waterplassen, veenputjes, peelbanen en peelvaarten tegen die zijn ontstaan door turfwinning.
Afstand:
36,71 km

Start locatie:
Ospel

Nationaal Park De Groote Peel
Vanuit het startpunt van de route zet je meteen koers naar Nationaal Park De Groote Peel. Vroeger besloeg dit hoogveenmoeras 30.000 hectare. Het grootste gedeelte van het gebied is verdwenen door de turfwinning en de ontginning van landbouwgrond. Tegenwoordig is er nog 4000 hectare over vol flora en fauna. Je vindt hier onder andere zeldzame vlinders en libellen zoals het spiegeldikkopje en de venwitsnuitlibel. Aan de rand van de Groote Peel ligt Vesting Vossenberg. Deze vesting bestaat uit zeven kazematten die in 1940 gebouwd zijn ter verdediging van Vesting Holland. Ze zijn geplaatst op de oude Meijelse zandrug, zodat de schutters op hoger gelegen gebied stonden en makkelijker konden richten.

Molen De Korenbloem
Vlak bij het eindpunt van de route ligt Molen De Korenbloem. Dit is een beltmolen uit 1870 die werd gebruikt als korenmolen. In de Tweede Wereldoorlog liep de molen schade op, maar na de bevrijding werd dat meteen weer hersteld. De molen is tot 1948 in bedrijf geweest en daarna raakte de molen langzaam in verval. In 1990 werd de molen gerestaureerd en sindsdien wordt er weer op vrijwillige basis gemalen. Je kunt de molen regelmatig van binnen bezichtigen.

Reactie s over dit uitstapje

Plaats als 1e een reactie!

Reactie plaatsen

* verplichte velden
Terug naar overzicht